Çarkıfelek, (passion fruit) dış kısmı mor, içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvedir. Çarkıfelekgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Tropikal Amerika'dır. Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar türü vardır. 5-7 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli çiçekleri erguvani, pembe ya da kırmızı renkte ve iridir. Bitki, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.
Havaii
deki çarkıfeleklerin birçoğu Avustralya dan gelmekte olup ilk defa 1880
yılında evlerin bahçelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Havai de
yetiştirilmesi ise 1930 un başlarındadır. Kenya da 1933 de
yetiştirilmeye başlayan çarkıfelek, 1947 yılında Güney Afrika da 2000
ton üretim kapasitesine ulaşmıştır.
Yetiştirildiği Yerler
Çarkıfelek
özellikle güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orjinli bir meyvedir. Sarı
kabuklu çarkıfeleğin menşei tam olarak bilinmemektedir. Fakat mor
çarkıfeleğin Avustralya civarında yıllarca süren adaptasyon dönemi
içerisinde bu coğrafya da sarı kabuklu hale geldiği zannedilmektedir.
Ülkemize ithal edilen çarkıfelekler, mor kabuklu olanlardır. Mor kabuklu
çarkıfelekler, hem vitamin hem mineral olarak daha zengindir.
Faydaları
Çarkıfelek
C,B1,B2, B5,Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından zengin bir meyvedir.
Ayrıca çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı
verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri
içerir.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Çarkıfeleğin
çekirdeklerini, tamamını çiğ meyve olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu,
kokteyl, tatlı, dondurma, ve meyve salatalarında kullanabilir, hoş koku
ve tat vermesi açısından yemeklerinizin yanında garnitür olarak da
tüketebilirsiniz.
Muhafaza Koşulları
Çarkıfelek, %85 - %90 nem de saklanmalıdır. Olgun meyveler, 2 – 7 ºC de 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.
0 yorum :
Yorum Gönder