Neslihan'dan
Leziz Yemek Tarifleri
Kendi Mutfağımdan...
Home » » KAPARİ NEDİR? HANGİ BÖLGEDE YETİŞİR? FAYDALARI VE KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

KAPARİ NEDİR? HANGİ BÖLGEDE YETİŞİR? FAYDALARI VE KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Written By Unknown on 10 Eylül 2014 Çarşamba | Eylül 10, 2014


Kapari kısa boylu bir yer bitkisinin çiçekleridir.Yarım nohut büyüklüğünde yeşil renktedir.Akdeniz ülkelerinde ilk çağlardan bu yana gıda ve tedavi amaçlı kullanılan kapari bitkisinden günümüzde boya ve kozmetik sanayisin de yararlanılmakta.

Kaparinin bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein, vitamin, mineraller, rutin ve Hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengin olması, onu doyurucu bir besin haline getiriyor

Yetiştiği Yerler ve İçerdiği Vitaminler

Kapari, Türkiye’de en çok Çorum’un Osmancık ilçesinde tanınırken, Muğla ve yöresinde de doğal ortamda yetişiyor. Bol miktarda A ve E vitamini içeren kapari, zengin enerji kaynağı. Yapılan bir çalışmada 100 gram çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 miligram fosfor, 9 miligram demir, 24 miligram protein, 12 miligram selüloz ve 2 miligram lipid tespit edilmiş. Gıda, kozmetik ve ilaç sanayilerinde kullanılan kapari, çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erozyon kontrol bitkisi olurken, yangına dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.

Kullanıldığı Yerler

Sığır ve koyun haşlamalarında,bazı salatalarda ve bazı tava balıklarında kullanılır.Yiyeceklere tat vermek amacıyla kullanılır.Yiyeceklere kıyılarak ilave edilir.

Kaparinin Faydaları

-Ağrı kesici
-Kabızlık giderici
-İdrar söktürücü
-Balgam söktürücü
-Solucan düşürücü
-Cinsel Gücü Artırıcı
-Romatizma
-Felç
-İskorbit hastalığı
-Kan bozuklukları
-Gut hastalığına
-Antitümör
-Hemoroid
-Dalak büyümesi
-Kalça rahatsızlıkları
-Adet düzenleyici ve sancıları
-Diş ağrıları
-Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici
SHARE

About Unknown

0 yorum :

Yorum Gönder